Ik ben het nieuwe decennium begonnen met een nieuwe uitdaging. Ben ik dan ergens anders mee gestopt? Nee hoor, maak je geen zorgen. MrWheelson draait geweldig en we weten steeds meer autokopers blij te maken met een goede deal uit het buitenland.

LinkedIn Influencer

Ik ben gestart als LinkedIn Influencer. Maar wat doe je? De wereld van de influencers is erg in beweging en er zijn dan ook veel verschillende definities. Dat het niet helemaal duidelijk is bleek wel uit deze comments op mijn LinkedIn Job update

De influencers op Instagram en Youtube zijn we inmiddels wel gewend. Zo heeft NikkieTutorials op Youtube inmiddels bijna 10 miljoen abonnees en heeft Anna Nooshin bijna 1 miljoen volgers op Instagram.

Wat is een influencer?

Volgens de Dikke van Dale is een influencer “iemand die, bv. via sociale media, invloed uitoefent op een bepaalde doelgroep.” Volgens Wikipedia is Influencer-marketing “een vorm van marketing via sociale media waarbij geprobeerd wordt om met behulp van invloedrijke mensen, de zogeheten influencers, potentiële klanten te beïnvloeden.

Engagement

Voorwaarde is in ieder geval een grote aanwezigheid op social media. Ook is het belangrijk dat diegene interactie heeft met zijn publiek en dat er sprake is van betrokkenheid. Engagement wordt dit met een mooi woord genoemd.

Allergisch en blind voor reclame

We hebben met z’n allen een blindheid en allergie voor reclame ontwikkeld. Online banners zien we niet en reclame op tv spoelen we inmiddels door. Niet voor niets zijn reclame vrije media zoals Netflix en Spotify zo populair. We willen onze kostbare tijd niet al kijkend naar tv reclames doorbrengen terwijl we juist willen genieten van een leuke film.

Hoe maken influencers reclame?

Een influencer maakt hier op een slimme manier gebruik van door tussen de normale postings ook posts te verwerken met daarin een commerciële boodschap namens een adverteerder. Het is een beetje hetzelfde als die ene frisdrank die wel heel vaak in beeld komt bij een aflevering van “Goede tijden, slechte tijden”. Het balanceert ergens tussen sluikreclame en product placement in.

Hoe kun je influencers inzetten?

Er zijn een aantal bureaus actief zoals Dorst & Lesser die hier hun business model van hebben gemaakt. Het is wel belangrijk dat je het juiste platform inzet. Voor beauty is bijvoorbeeld Instagram heel geschikt, voor andere doelgroepen kun je juist beter TikTok, Snapchat of Youtube gebruiken. Als je B2B actief bent dan kun je de zakelijke doelgroep juist goed bereiken door LinkedIn in te gaan zetten.

Waar kun je influencers voor inzetten?

Je kunt een influencer inzetten voor verschillende taken. Je kunt daarbij denken aan de introductie van een nieuwe dienst, service of de verkoop van een bepaald product. Ook kan het zijn dat je meer volgens wilt hebben op je social media kanalen of als je meer naamsbekendheid wilt.

Hoe gaat het in zijn werk?

Eerst wordt gekeken welke doelstelling je wilt bereiken en welke doelgroep je wilt aanspreken. Vervolgens is het tijd om na te denken over de creatives. Ga je voor een aantal foto’s, een video of juist tekst. Het is wel zaak om het een aantal keren te herhalen. Door herhaling zet je de boodschap kracht bij. Dus het is dan vaak leuk om een aantal video’s te maken.

Het bereik van LinkedIn influencer

Kan een LinkedIn influencer wonderen verrichten voor je merk? Helaas niet. Wel kan een influencer zorgen dat je boodschap een grote doelgroep bereikt. Met een netwerk van ongeveer 20 duizend connecties op LinkedIn en een actief account weet ik vaak een grote groep te bereiken.

Hoe herken je een betaald bericht?

Als er een betaald bericht wordt geplaatst door een influencer dan moet dit altijd duidelijk zijn. Net zoals je voor een tv serie soms de melding kunt zien “Deze uitzending bevat product placement” moet een betaald bericht op Linkedin voorzien zijn van de tekst:

*dit bericht bevat gesponsorde content #ad

Dit is bepaald in de Reclamecode Social Media & Influencer Marketing (RSM) 2019.

Ook toe aan een LinkedIn influencer?

Neem dan contact met mij op (06-14991488) en ik zal je in contact brengen met mijn LinkedIn agency zodat je een voorstel ontvangt.

Wat werkt en kan gaan viral gaan?

Dit zijn enkele voorbeelden van LinkedIn posts die het goed de afgelopen tijd goed hebben gedaan qua engagement en bereik:

Vuurwerk discussie – 193.000 views

Zo rond de jaarwisseling is er altijd discussie over vuurwerk. Hier zijn veel uitgesproken voor- en tegenstanders van. En dat zie je terug in het aantal views. Bijna 200 duizend keer is dit item in de timeline verschenen van LinkedIn gebruikers.

Advocaten brief – 106.000 views

Wat doe je als je een brief ontvangt van een advocaat? Dan plaats je hem als pdf op je Linkedin en vraag je hulp. Meer dan 106 duizend LinkedIn gebruikers zagen dit bericht verschijnen in hun feed.

Volkswagen Golf index – 65.000 views

Hoe leuk is het om de nieuwprijzen van verschillende bouwjaren een Volkswagen Golf te vergelijken. Het plaatje werd 65 duizend keer bekeken.

2.700 Tesla’s Model 3 afleveren – 50.000 views

Alles rondom Tesla is vanwege de bijtelling hot eind 2019. Zo ook dit item waarin de aflevering van nieuwe Tesla’s bij de Koopman terminal in Amsterdam wordt besproken.

Uber eats bezorger – 48.000 views

Deze bezorger van Uber eats had haast en probeerde aan de politie te ontkomen. Deze video werd ruim 48 duizend keer bekeken.

Zou u een auto van ze kopen? – 31.000 views

In dit item wordt ingegaan op de autoverkopers opleiding van de IVA in Driebergen. Het sprak met ruim 31 duizend views veel lezers aan.

Leesvoer tijdens de jaarwisseling – 27.000 views

Geven is krijgen. Op het moment dat je waardevolle content deelt dan krijg je ook veel terug. Wat dacht je van 27 duizend views op een post met daarin een pdf met de samenvatting van interessante management boeken.

Lada Niva met enorme BPM – 27.000 views

De enorme BPM op deze Lada Niva was voor veel lezers een verrassing. 27 duizend views en 37 comments waren het gevolg.

Krantenartikel on de aandacht brengen – 26.500 views

In deze post breng ik een krantenartikel over MrWheelson onder de aandacht. Dit bericht is ruim 26 duizend keer in de tijdlijn van LinkedIn gebruikers verschenen.

Positioneren MrWheelson als disruptor – 25.000 views

In deze post maak ik de vergelijking tussen Bitcoin, Uber, Facebook, Alibaba, AirBNB en MrWheelson. Deze verscheen ruim 25 duizend keer in de feed van LinkedIn gebruikers.

Tesla wachtrij video – 19.500 views

De enorme populariteit van de Tesla Model 3 doet veel mensen zorgen maken over de wachtrijen bij de Tesla Superchargers. Deze video werd dan ook bijna 20 duizend keer bekeken.

Oproep abonnees MrWheelson Youtube kanaal- 15.000 views

Hier heb ik ruim 15 duizend views op weten te realiseren en wist ik het aantal abonnees op ons MrWheelson Youtube kanaal in 2 dagen te vervijfvoudigen.

 

Dit zijn ook nog wat voorbeelden van posts die het in het verleden goed hebben gedaan:

MrWheelson: 4 x Tesla Model X – 31.000 views

Groeikapitaal voor MrWheelson – 30.000 views

Nieuwe kenteken combinatie – 19.000 views

Bas achtervolgd door een leeuw – 18.000 views

Wat een leuke kinderen – 18.000 views

2010 – 2020 – 16.000 views

F1 Zandvoort, afgewezen worden is nooit leuk – 15.000 views

Wanneer kun je het beste iets posten op LinkedIn – 12.500 views

Lil Kleine interactieve video – 12.000 views

Van 50 naar 20 merken – 11.500 views

Time flies – 10.000 views

I love LinkedIn – 2.500 views (mijn kortste post ooit)

 

 

Met dank aan:

Quotenet: Exclusief: dit zijn de 10 best verdienende Nederlandse Youtubers van 2016

Girlscene: Dit zijn de meest invloedrijke Nederlandse influencers van het moment

Frankwatching: De basics van influencer marketing